E på 5 år sagde:
“Mor gør det ondt at snørre mine sko”? Holdt pause, og forsatte..
“Mor hvorfor gør det egentligt ondt inde i dig”?

Puha, et svært spørgsmål at svare på.
Jeg kunne komme med en lang forklaring om nervesystemet, hjernens reaktion på impulser, sanser og reaktioner.

Istedet satte jeg mig ned på gulvet og startede en forklaring, som en 5 årig MÅSKE ville kunne forstå…

(Nedenstående forklaring har jeg også skrevet, som en historie, som du kan læse op for dit barn. Min tanke er, at få lavet historien som en tegneserie, hvis du melder tilbage, at den kan bruges.
Lige nu og her, vil jeg dog gerne sende teksten som en historie, hvis du vil prøve denne forklaringsmodel om smerter, på dit barn/barnebarn etc.
Historien er omskrevet, så du kan læse historien som det køn barnet har, og kan fortælle ud fra om du er mor, far, bedstemor, moster osv.
Hvis du er interesseret, så skriv en besked til mig, her på siden, så sender jeg den asap.)

Her kommer så, hvad jeg gjorde..
Jeg satte mig på gulvet og sagde:
“Kender du historien om SmerteMonsteret?

SmerteMonsteret er et frækt lille monster, der kan lave en masse ballade inde i den krop, som den bor i.

SmerteMonsteret bor i en lille hule oppe i hjernen, her har den en garage til dens bil, en lille swimmingpool og en dejlig varm seng.

Og ved du hvad – SmerteMonsteret er en værre fartdjævel! En værre lille fartdjævel, som elsker at køre hurtigt rundt i sin bil… !
Han har den smarteste og meget hurtige røde bil – med flotte glimtende lyn tegnet på den.

SmerteMonsteret ligger hver dag og kører rundt i kroppen” (Kørte rundt med fingerne på hans arme, ben og mave, og kildede ham lidt, så han fniste).
Forsatte derefter med at fortælle – “hvis man slår sig på knæet for eksempel, så kører SmerteMonsteret i en lynene fart, op til hjernen, og fortæller at man har slået sig.

Så ja – SmerteMonsteret er faktisk vores ven, fordi den advarer Hjernen, hvis noget er farligt, som for ex. hvis vi brænder os på noget.

Hvis du for eksempel sætter hånden på grillen udenfor, så fortæller SmerteMonsteret vores Hjerne, at det her gør ondt, ved at RÆSE op til Hjernen og fortælle, at noget gør ondt i kroppen.
Så ved Hjernen, at vi skal trække vores hånd til os, og det går lynene stærkt inden i kroppen, når det sker.

SmerteMonsteret kører rundt i kroppen hver dag, og hygger sig. Og det er kun når du slår dig, at den kører i ræsende fart op til Hjernen.

Når SmerteMonsteret ligger og kører rundt i kroppen, stille og roligt – og overholder alle færdselsregler inde i kroppen, så gør det altså ikke ondt nogen steder, i din krop.

Når det ikke gør ondt i din krop, så er det fordi SmerteMonsteret husker at stoppe for rødt lys, holde tilbage for cellerne i kroppen der skal passere blodbanerne, og den husker at den ikke må køre hurtigere end blodet, som løber rundt i kroppen.

MEN når SmerteMonsteret kører ræs, så er der så meget fart på bilen, at der kommer ild ud fra dækkende, fordi den ræser rundt.
Så gør det rigtigt rigtig ondt.

Mit SmerteMonster, som bor inde i mig, han er en fræk en – han kører tit ræs. Han er en drillepind, og selvom han godt ved at han ikke må, så gør han det alligevel.

MEN SmerteMonsterets værste fjende er Superhelten!

Superhelten er ALTID efter SmerteMonsteret, når den kører for hurtigt i bilen.

Den eneste måde som Superhelten kan stoppe SmerteMonsteret på er ved at slå en kæmpe stor PRUT, som gør at SmerteMonsteret falder i søvn.

Og når SmerteMonsteret så endelig er faldet i søvn, så gør det ikke så ondt i min krop mere”.

E kiggede på mig og skraldgrinede – sagde:
“Ej mor. lugter Superheltens prutter så lige så dårligt som fars”?

…Vi grinede og grinede …

Jeg svarede:
“JA – endnu værre end fars! De lugter så slemt, at SmerteMonsteret jo falder i søvn af lugten… Når far prutter, falder vi heldigvis ikke i søvn” sagde jeg, mens jeg holdt mig for næsen, og lænede mig bagover, med himmelvendte øjne.

E: “Men mor kan SuperHelten så ikke bare prutte hele tiden”?

Jeg forsatte min forklaring.
“Superhelten kan KUN prutte hvis jeg overholder nogle skrappe regler, som Superhelten har lavet.
Jeg skal give Superhelten nogle piller, dem skal jeg spise, så de kommer ind i kroppen.

De piller må jeg kun tage engang imellem, og jeg må ikke lave for meget, når pillerne er spist – så bagefter så skal jeg holde kroppen i ro, så SmerteMonsteret kan sove videre”.

E:
“Arhh – det er smart. Så hjælper Superhelten dig, og du hjælper Superhelten”.

“Ja præcis” svarede jeg.

“Du skal huske på E, at SmerteMonsteret ikke kun kører ræs i bilen, fordi han godt kan lide fart.

SmerteMonsteret gør det i virkeligheden også, for at fortælle mig, at jeg ikke skal lave så meget i dag. Eller at jeg skal passe på, når for eksempel, at jeg binder dine sko.

Mit SmerteMonster vil gerne passe på mig, og sørge for at jeg ikke laver nogen dumme bevægelser, for så får jeg endnu mere ondt.

Men mit SmerteMonster er altså lidt frækkere end dit – for han ELSKER at køre hurtigt. Og han gør det oftere end dit.
Så mit SmerteMonster er en drillepind, og kører ofte lidt for hurtigt i min krop, også selvom jeg ikke er faldet, eller har brændt mig. Og det gør han altså også selv om Superhelten har sagt til ham mange gange at han skal stoppe.

Så E – du skal huske at SmerteMonsteret er ikke farlig, han passer også på os. Han fortæller os, når vi skal passe på, og hvornår vi skal tage den med ro.

Mit SmerteMonster er irriterende når han kører ræs, uden jeg har brændt mig, eller slået mig, så behøver han jo ikke fortælle hjernen at jeg har slået mig – men så må jeg jo få Superhelten til at prutte, og så kan jeg få lidt ro i kroppen.

Men E – ved du hvad.. Ved du hvordan jeg også kan få min Superhelt til at slå de værste prutter?
Det er nemlig ikke kun de piller jeg tager der kan gøre det”.

(E kiggede spørgende på mig…)

“Jeg kan grine, jo mere jeg griner – jo mere lattergas laver jeg inde i kroppen, og såååå bliver Superheltens prutter endnu mere fæle, så SmerteMonsteret sover endnu længere og endnu tungere.
Så jo mere jeg griner – jo mere lattergas laver jeg”.

E: “Så er det godt at vi griner så tit mor”

“Ja skat, det er godt at vi griner så tit” ❤️

Sov godt

Kh, C